Gent, even terug in de tijd

Gepubliceerd op 10 oktober 2018 om 12:47

Hallo lieve lezers,

In deze tweede blogpost neem ik jullie mee terug in de tijd naar het historische Gent. Ik heb onlangs deze prachtige stad bezocht en wil jullie hier graag meer over vertellen en laten zien.

Ontstaan Gent

Gent ligt in België en is de hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Deze historische stad is ontstaan in de 7e eeuw maar werd alweer rond de 9e  eeuw verwoest door de Noormannen. Daarom lieten de graven van Vlaanderen een versterkte burcht bouwen, het latere Gravensteen. Rond de vesting ontstond een handelsnederzetting waar de laken- en linnennijverheid een grote handelspositie innamen. Zeeschepen afkomstig uit verre landen brachten pracht en praal naar de stad waardoor Gent in de middeleeuwen uitgroeide tot een wereldstad. Gent werd hierdoor steeds rijker en kon daarom veel doen aan de ontwikkeling van de stad. Imposante kerken en tot in de details afgewerkte huizen zijn door heel de stad terug te vinden. Ik heb hieruit vijf bouwwerken uitgekozen om met jullie te delen.

Sint-Niklaaskerk

De Sint-Niklaaskerk werd rond het midden van de 6e eeuw gebouwd, maar brandde in 1120 en 1176 af. De groei van handel en nijverheid zette de burgers ertoe aan een nieuwe kerk te bouwen. Het kruisbeuk (de twee dwarsarmen) en het koort werden tussen 1220 en 1250 gebouwd. De toren werd geheel in Schelde-gotiek opgetrokken. Schelde-gotiek is de benaming voor een vroeg gotische of romaans-gotische overgangsstijl in de bouwkunst in Vlaanderen. De Gotische bouwkunst kun je herkennen aan haar puntige bogen, gebrandschilderde ramen en rijke ornamentiek (decoratie).

In de 8e eeuw werd het koor uitgebreid met zijkappen die elk afhingen van een verschillende ambacht. Totdat het Belfort gebouwd werd deed de toren dienst als wachttoren van de stad. De kunstschatten waarover de kerk beschikte zijn helaas allemaal verloren gegaan in de nacht van de beeldenstorm. Tijdens de Franse Revolutie werd de kerk zelfs als stalling voor paarden gebruikt. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt voor kerkdiensten en evenementen.

Het stadhuis

Het stadhuis, gelegen aan de botermarkt in Gent is gebouwd in 1482. Het stadhuis is ontworpen door de architecten  Rombout ll Keldermans en Dominicus de Waeghemaekere. Rombout ll Keldermans geldt als een van de belangrijkste architecten van de Brabantse Gotiek.

Het stadhuis draagt in zijn gevels de weerspiegeling van zes eeuwen bouwgeschiedenis. Rechts ziet je het laat gotische schepenhuis van de Keure met zijn overdaad aan ornamenten en links het modernere schepenhuis  in de bouwstijl uit de renaissance. De bouwstijl uit de renaissance moest macht en aanzien uitstralen wat ook goed bij de tijdgeest van de revolutie past. Door de zuilen, pilaren en de brede entree straalt het stadhuis macht en grootsheid uit.

Het Postgebouw

Het Oud postgebouw bevindt zich op de Korenmarkt en aan de Graslei. Op de plaats van dit gebouw werd in 1897 een pakhuis in Lodewijk XIV-stijl gesloopt. In 1896 werd de ontwerpopdracht toegewezen door J. Van den Peereboom, de toenmalige minister van Spoorwegen, Post en Telegraaf, aan de architect Louis Cloquet in samenwerking met provincie-architect Stephane Mortier. Het gebouw heeft een eclectische bouwstijl met neo-gotische en neo-renaissance invloeden.

  1. De eclectische bouwstijl kenmerkt zich door elementen afkomstig uit verschillende stijlen of stromingen.
  2. Neo-renaissance is een 19e-eeuwse, internationaal verspreide bouwstijl waarin werd teruggegrepen op motieven uit de renaissancearchitectuur. De bouwkunst uit de renaissance bestaat veel uit ronde bogen, dikke korte muren, kleine ramen, grondplan gebaseerd op Jezus christus (een kruis) en een horizontale bouwlijn.
  3. De neo-gotische bouwstijl is een 19e-eeuwse stroming in de bouwkunst  die zich geheel heeft laten inspireren door de middeleeuwse gotiek.  De Gotische bouwstijl kenmerkt zich door het vele gebruik van spitsbogen, dunne lange muren, grote ramen, grondplan gebaseerd op een Latijns kruis en een verticale bouwlijn. Zo heeft het postgebouw ronde bogen afkomstig  uit het neorenaissance en grote ramen afkomstig uit de neogotiek. De gevels van het postkantoor zijn rijkelijk versierd met koppen, beelden en wapenschilden.

 

De Graslei

De Graslei was een druk havengebied vol kooplieden, sjouwers, bakkers en brouwers die hun goederen hier verkochten. De prachtige gebouwen weerspiegelen zich in de Leie en toont de welvarende geschiedenis van de stad.

Hierboven een fotootje samen met mijn lieve vriend.

Van links naar rechts te zien op de foto hierboven:

  • Het stapelhuis is het oudste gebouw van de Graslei en dateert uit de 4e of 5e  eeuw. De stad Gent beschikte over het privilege om een deel van het graan dat langs de Schelde of de Leie vervoerd werd, te innen. Het werd één of twee weken opgestapeld en opgeslagen en daarna verkocht.
  • Het Tolhuisje uit 1682 in Vlaamse Renaissancestijl staat geklemd tussen twee grote gildehuizen
  • Gildenhuis der Graanmeters uit 1698 in late barokstijl.
  • Gildenhuis der Vrije Schippers in Brabantse gothiek uit 1531 van de Gentse bouwmeester Chrisoffel van den Bergh. Het is een van de aantrekkelijkste gebouwen. Boven de deur bevindt zich het bas reliëf van een boot die gebruikt werd in de Baltische vaart.

 

Gravensteen

Het Gravensteen is de enige burcht uit de Middeleeuwen die is overgebleven in Vlaanderen. Het verdedigingssysteem is vrijwel intact gebleven en daarom een bijzondere bezienswaardigheid in Gent. Het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen zijn toegankelijk voor bezoekers.  Graaf Boudewijn (837-879) zou de eerste versterking hebben laten oprichten als verdediging tegen de invallen van de Noormannen. Wel was de burcht nog volledig van hout gemaakt. Graaf Robrecht l van Vlaanderen heeft tussen 1029-1032 en 1093 de Burcht drastisch verbouwd. Het hout werd vervangen door grote stenen.  Het Gravensteel kasteel is meerdere malen verbouwd en heeft meerdere functies gehad. Zo functioneerde Gravensteen in 1807 als katoenspinnerij en huisvesting voor vijftig arbeidersgezinnen. Deze omvorming van een groot complex als het Gravensteen is kenmerkend voor de eerste industriële ontplooiing in Gent. Gravensteen werd later terug gekocht van particulieren en grondig gerestaureerd. Gravensteen kreeg daardoor een nieuwe betekenis: het verwierf een wereldnaam als het meest bezochte toeristische monument van Gent, zoals bij de Wereldtentoonstelling in 1913.

Al met al heb ik enorm genoten van mijn weekendje in Gent. De historische architectuur met haar rijk versierde ornamenten heeft een grote indruk op mij achtergelaten. Je bent even in een totaal andere wereld op maar 2 uur afstand vanaf Rotterdam, een echte aanrader dus! Hiernaast zijn de Vlaamse- mosselen, wafels en het bier mij niet ontgaan. Wij hadden het geluk dat het Festival van Vlaanderen werd gehouden (15 sept tot 6 okt). Zo hebben wij een mooie lichtshow en vuurwerk mogen bewonderen wat het weekendje Gent extra leuk maakte.  Het Gent Jazz festival en het Festival van Vlaanderen maken Gent tot Unesco wereldmuziekstad. 

Hierbij sluit ik deze blogpost af.  Bedankt voor het lezen en bekijken van mijn blogpost en tot de volgende keer!

Veel liefs,

Noukzzz

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Verty van Bergen
7 jaar geleden

Leuk en informatief Nouk!! Gent is ecbt de moeite waard 😁